Skip to content

Biserica monument din Streisângeorgiu

12/11/2009

Biserica din Streisângeorgiu este considerată cel mai vechi monument medieval românesc. Ea a fost construită de cnezii din familia Bâlea înainte de secolul al XII – lea, pe locul unei biserici de lemn care a fost ridicată în secolele VII – VIII d. Hr. În favoarea afirmaţiei că biserica este foarte veche, pledează o serie de argumente. Astfel, pe zidurile bisericii s-a găsit o inscripţie în limba slavonă de la 1314, iar în 2 morminte s-au găsit monede din vremea regelui Bela (1131 – 1141d. Hr.). După traseul zidăriei, mai stângaci, în tratarea rustică, biserica a fost construită de localnici. În interiorul bisericii, pe faţa estică a turnului clopotniţei se păstrează următoarea inscripţie, cea mai veche din câte se cunosc până acum în întreaga artă medievală românească: „în numele Tatălui şi Fiului şi Duhului Sfânt, au zidit jupân Cândreş şi jupâniţa lui Nistora şi fiii lui această mănăstire Sfântului mare mucenic şi ataş a lui Hristos, Gheorghe şi s-a săvârşit şi s-a scris, pentru pomenirea şi sănătatea şi mântuirea sufletelor lor, în zilele lui Jigmon crai, voievozi ai plaiurilor fiind Ioaneş şi Iacov, anul 6917 (1409), octombrie 2 zile”.

Biserica a fost refăcută între anii 1408 – 1409 de cneazul Cândreş şi de soţia sa, Nistora. Pictura a fost executată de meşterul Teofil. Tabloul votiv înfăţişează familia ctitorilor în centru, cneazul Cândreş şi soţia sa susţin modelul ctitoriei lor; de o parte şi de alta sunt zugrăviţi jupân Laţco, fratele lui Cândreş şi Vlaicu fiul lor. Modificarea arhitecturii prin adăugarea turnului spre vest şi repictarea interiorului bisericii au avut loc în acelaşi secol, secolul al XV – lea. În secolul al XVIII – lea i s-a adaugăz o tindă. În prezent se mai păstrează tabloul votiv care reprezintă familia cnezilor Cândreş.

Între anii 1976 – 1980 se fac cercetări intense asupra bisericii şi este declarată monument istoric, moment în care se hotărăşte şi revenirea la forma sa iniţială din perioada de început.

sursa: http://www.calan.info.ro/Atractii.htm

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: